Top Ad unit 728 × 90

SEO оптимизация в София

Горещо:

Топ

Разликата между етерични и базови масла

 


Каква е разликата между етерични и базови масла?

Естествените масла представляват синтез от природни богатства, пригоден да служи в полза на човешкото тяло, здраве и ум.

Маслата с чист натурален произход извличат ценни ползи от растенията, за да въздействат на тялото без странични нежелани ефекти.

Сред най-популярните и приложими видове природни масла са етеричните и базовите масла. Приликата е, че и двата вида са продукт на природата и нямат добавени химически елементи.

Какви обаче са разликите между етеричните и базовите масла?

Състав

Понятието етерични масла се поражда от думата "есенция", затова и буквално се превежда като чист екстракт от растение. Етеричните масла се извличат от различни части на растенията - кора, корени, цветове, пъпки, семена, билки, плодове, дървесина и др. Маслата са краен природен синтез под формата на концентрирана течност.

От друга страна, базовите масла се наричат още растителни. За тях е характерно, че представляват мазнини, извлечени от ядките, зърната или семената на растенията. Базовите масла се състоят от минерали, антиоксиданти, мастноразтворими витамини и нутриенти, които основно подхранват кожата.Мирис

Друга основна разлика между двата вида природни масла е техният мирис. При етеричните масла мирисът е ясно изразен и наситен. Той има ободряващо или успокояващо влияние. Ароматите на етеричните масла са изключително силни и трайни, затова и се прилагат в дифузери за разпръскване.

От друга страна, базовите масла не проявяват такива ароматни качества. Техният мирис е неутрален или съвсем леко изразен. В малко от случаите базовите масла имат отчетлив мирис, но той е сравнително мек, нетраен и слаб.

Действие

Друг белег за различаване на базови масла са техните свойства.  Базовите масла имат силни благотворни ползи върху кожата. Тяхното предимство е, че гъстата им консистенция позволява локално нанасяне директно върху кожата. Базовите масла подхранват кожата и я покриват, като образуват защитна стена от замърсяване или вредители.

За разлика от тях, етеричните масла проявяват козметични, но и терапевтични свойства. Тези масла се извличат директно от растенията, заради което съдържат техните основни полезни вещества. Етеричните масла лекуват кожни проблеми, подхранват и почистват кожата. Те действат благоприятно и върху здравината на косата и ноктите. Освен това, етеричните масла укрепват костите и мускулите, лекуват стомашно-чревни разстройства и нормализират функциите на сърдечно-съдовата система. Също така те възстановяват хормоналния баланс и могат да понижат риска от някои видове рак.

Приложение

Още една ключова разлика между етеричните масла и базовите е начинът им на приложение. Базовите масла позволяват нанасяне директно върху кожата, заради по-лекия и мек състав. Те могат да се втрият или масажират с кръгови движения, като попиват бавно и образуват дебел слой, защитаващ кожата.

За разлика от тях, етеричните масла не могат да се нанасят директно върху кожата, защото имат висока концентрация и силно действие. Етеричните масла са твърде мощни за директно нанасяне, затова обикновено се прилагат след предварително разреждане с базови масла.

Нека обобщим:

Натуралните масла се извличат от растенията, като пренасят техните незаменими свойства върху човешкия организъм.

Основните видове са базовите и етеричните масла. И двата вид аоказват благоприятно влияние върху кожата и имат природно чист състав.

Въпреки това, двете масла притежават известни разлики. Базовите и етеричните масла имат различен начин на приложение, различни ползи и състав, както и разлики в ароматните характеристики.

Разликата между етерични и базови масла Reviewed by Viseo on ноември 24, 2022 Rating: 5

Няма коментари:

Форма за контакти и реклама

Име

Имейл *

Съобщение *

Предоставено от Blogger.