Top Ad unit 728 × 90

SEO оптимизация в София

Горещо:

Топ

Как да управлявате опитни служители?

 


Как да управлявате опитни служители?

Опитният служител е голям плюс за екипа. Няма нужда да губите време, за да го актуализирате. Един млад лидер обаче може да се сблъска с другата страна на монетата. Когато служител е по-опитен от вас не е толкова лесно да ги контролирате. Такъв специалист не търпи контрол и недоверие от страна на ръководството, а също така изисква специално отношение. 

Благодарение на W-SEO.com ви представяме съвети за това  как правилно да управлявате опитен служител... Приятно четене!


Доверете се на такъв служител и му покажете ясно, че му имате пълно доверие

Основната задача на лидера е компетентно да организира работата и да управлява ресурсите, а не да прави всичко сам. За младите лидери е трудно да делегират задачи, особено ако стартират стартъп.

Например, предприемач решава да отвори бизнес в областта на ИТ. Има общи познания по програмиране, така че се опитва сам да създаде продукта. И тогава той контролира всяко действие на ИТ хората, не се вслушва в мнението им и търси информация отстрани.

Но опитните служители са добри, защото знаят къде да се движат. Дайте им шанс: нека покажат своите умения и ценен опит. Това ще бъде от полза за всички. Нещата ще вървят напред, специалистите ще могат да надграждат уменията си, а вие ще придобиете опит в хармоничното управление на екип.

Не забравяйте да следите резултатите

Никой не обича, когато стои зад гърба им и следи всяка стъпка. Освен това е глупаво да покровителствате опитен служител. Самият той знае добре как да си върши работата и инструкциите отгоре могат само да объркат или дразнят.

Но все още е необходим контрол. Това ще помогне да се проследи напредъкът и по-нататъшният резултат от работата. Например, ако служител изпълни плана и реализира печалба, тогава той се справи със задачата си. Въпреки че дори опитен служител може да направи грешка.

По-ефективно е да поговорите насаме и да разберете защо резултатът му не достига желаното ниво. Също така си струва да попитате как той планира да коригира грешките. Най-вероятно самият специалист вече е обмислил опции, които ще помогнат за коригиране на работата.


Обективно оценете специалиста с опит

Хората, а не технологиите или парите, са отговорни за развитието и растежа на проекта. Според статистиката на Световната банка 64% от успеха зависи от тях. Това означава, че служителите са най-ценният актив. За да останат такива е важно да ги подкрепяме.

Ако опитен специалист във вашия екип работи за същата заплата, която получава новодошъл, тогава вие оценявате техните способности пристрастно. Служителят ще разбере, че не е ценен в тази компания и ще напусне. Следователно, заедно с нарастването на задълженията и квалификацията на специалист, неговата заплата също трябва да се увеличи.

Не превръщайте опита в тежест 

Понякога квалифицираните служители се натоварват максимално с делата на други специалисти. Оказва се, че собственият им опит се превръща за тях не в предимство, а в недостатък. 

Не е нужно да го молите да повтори работата или да я делегирате на друг. Но най-вероятно претоварването на опитен човек ще доведе или до прегаряне, или до уволнение.

Разберете какъв е товарът му сега, дали има възможност да отложи нещата за по-късно, дали има достатъчно сили. Ако не, опитайте например да прехвърлите задачата на друг служител. Или поне за известно време освободете опитен специалист от част от задълженията.

Във всеки случай екипът работи за обща кауза. Важно е мениджърът да подкрепя своите служители и да не пренебрегва техните нужди.


Финални думи

У нас, в България, често се получава така: Опитен служител, който повече от пет години работи за дадена компания, някак бива забравян, че трябва да бъде мотивиран с допълнително възнаграждение, социален пакет и други сходни, а когато дойде нов служител, той получава дори по-висока заплата, без опита, който е необходим. Получава се едно недоразумение, което води до уволнение на опитния експерт, тъй като той ясно осъзнава, че при смяна на работата ще бъде оценен далеч по-добре на новото място.

Кой печели от това? Естествено, никой! Съвет! Оценявайте опитните експерти и ги възнагражадавайте рационално!
Как да управлявате опитни служители? Reviewed by Viseo on юли 05, 2022 Rating: 5

Няма коментари:

Форма за контакти и реклама

Име

Имейл *

Съобщение *

Предоставено от Blogger.